Başka Dünya Kitaplığına yeni eklenen bir kitap “Kaplanı Sakın Gıdıklama” Çocuklarımızla keyifle okuduk. Doğadan izole edilen, düşer yüzü gözü çizilir diye hareketleri kısıtlanan çocuklar olmasın..Özgürce Oyunlar oynasınlar..Kitabı Blogcu Anne anlatmış, biz de tavsiye ediyoruz:)
www.blogcuanne.com
Kaplanı Sakın Gıdıklama
Okulların açılmasıyla birlikte akran zorbalıkları, çocuk etiketlemeler, okula veli çağırmalar da başladı… Sadece geçtiğimiz hafta çocukları ilkokula giden iki arkadaşımın birinin kızı arkadaşı tarafından dövüldüğü için, diğeri de ‘fazla hareketli olduğu için’ okula çağrıldığını duydum.
Çocukların hareketli olması da bir modern çağ problemi aslında; tıpkı iki yaş sendromu gibi. Ne zaman ki çocuklar dört duvar arasına hapsedildi, bağ bahçe bitip aileler apartman dairelerine çekildi, ne zaman ki 45 dakika boyunca sıralarda oturmaları istendi, o zaman çocuklar ‘bozulmaya’ başladı. Meğer Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ne yaygın bir şeymiş de haberimiz yokmuş!
Marsık Yayıncılık’ın baskıdan taze çıkan kitabı Kaplanı Sakın Gıdıklama, bu ‘hareketli’ çocukların derdine dikkat çekiyor. Ve bunu yaparken de çok eğlendiriyor.
Ece, hep ayaklarını sürüyerek yürüyen, sağa sola sallanıp duran, kıpır kıpır bir çocuk. Evde, okulda, babaannesine gittiğinde, arkadaşlarının doğum günü kutlamalarında yerinde duramıyor, elinde değil!
Ece bunun kendisi de farkında… ‘Ne yapayım, ben hareketli bir çocuğum!’ diyor o da…
Bir gün sınıf öğretmeni Ece’nin sınıfını hayvanat bahçesine götürüyor ve Ece orada da payına düşen uyarıları alıyor:
Ayıları rahatsız etmekten vazgeç!
Maymunlarla uğraşma!
Tavuskuşunun tüylerini çekiştirme!Ve kaplanı sakın gıdıklama!
İşte bu sonuncusu Ece’yi fena halde merak ettiriyor. ‘Neden hiçbir şey yapmaya iznim yok?’ diye üzülmeyi bıraktıktan sonra kuşların kafesindeki papağandan yolduğu bir tüyle birlikte kaplanların kafesine gidiyor. Ve sonrasında olanlar oluyor.
Neler olduğunu, takip eden açılan sayfalarda buluyorsunuz ama özetle: kaplan gıdıklanmaktan hiç hoşlanmıyor.
Ece bütün bunlardan bir ders çıkarıyor. Ama kısa bir süreliğine!
İskoçyalı yazar Pamela Butchart’ın yazdığı, ödüllü Fransız illüstratör Marc Boutavant’ın resimlediği bu eğlenceli kitabı Marsık Kitap geçtiğimiz ay içinde Türkçe olarak yayınladı. Çevirisini Burcu Ural Kopan’ın yaptığı kitap su gibi akıyor. Özellikle kaplanın gıdıklanmasının ardından oluşan karmaşada ve Ece’nin onu takip eden isyanında kahkaha atmamak mümkün değil.
Kaplanı Sakın Gıdıklama, yerinde duramayan bıdıkların kendilerinden çok şey bulacağı bir kitap. Eminim onların ebeveynleri de bayılacak. Ve fakat bu kitabı okumanız için çocuğunuzun ‘fazla hareketli’ olmasına gerek yok; resimli çocuk kitabı sevenlerin kütüphanesinde kendine yer edinmeyi hak eden bir kitap bu…
Kitabın İngilizcesini merak edenler için, aşağıda yazarının okumasının videosu var. Bunu izleyin, ama kitabın Türkçesini de edinin; okuyun; okurken de birbirinizi gıdıklayın derim.